Maria Petre

Noi suntem oamenii pe care îi aşteptăm

Efectul Muntenegru

Sub el am impresia că am trăit, aproape toţi, ultimile câteva zile. Un popor care numără doar cât un judeţ din România a produs asupra noastră un rezultat incredibil. Am redescoperit câteva valori fundamentale ale ideii de naţiune solidară, de umanitate reală, de compasiune faţă de unul de al tău. Muntenegrenii ne-au trezit brusc din amorţeala sufletească cu care bântuim ca prin deşert de aproape un sfert de secol. O mâna de oameni a făcut posibil ca toţi care erau vii după prăbuşirea autocarului în prăpastie să fie vii şi acum când scriu. Câţiva alpinişti şi un lanţ uman mutenegrean au salvat zeci de vieţi. Efectul Muntenegru ne-a făcut din nou oameni.

În 48 de ore statul român, într-o organizare impecabilă, şi-a adus acasă toţi cetăţenii implicaţi în catastrofă. Pentru cele 18 victime a fost zi de doliu naţional, suprapusă pe ziua drapelului, prin coincidenţă.

Evident că efectul nu a atins chiar toată naţia noastră. Au rămas, uscate cum erau, nişte suflete care îşi zic, sărmanele, de dreapta dar sunt de fapt nişte suflete moarte. Îi spun catastrofei accident rutier, nu înţeleg de ce nu i-am lăsat pe cei cu victime în familie să se chinuie singuri cu repatrierea lor aşa cum se întâmpla pînă acum, cer demisii sau ne spun, cinic, la mulţi ani de ziua drapelului.

Cam astea sunt luminile şi umbrele pe care micul popor muntenegrean le-a proiectat asupra noastră. Zona de lumină e singura care contează, şi în ea, împreună, alpinişti şi oameni simpli, medici şi paramedici, poliţişti, miniştri şi diplomaţi, suflete vii adică.

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: