Maria Petre

Noi suntem oamenii pe care îi aşteptăm

Un prinţ prin ţara comunităţilor orfane

Prinţul Charles a fost, zilele trecute, din nou în vizită în România, prin Mures şi Covasna. La sfârşit s-a întâlnit cu preşedintele care l-a întimpinat spunandu-i că a auzit că şi-a mai cumpărat o casa şi că în curând o să aibă un sat întreg. Nu ştiu cât a gustat prinţul această remarcă. Ştiu însă că eu, în locul preşedintelui i-aş fi mulţumit doar pentru ce face şi l-aş fi rugat să ne ajute să calmăm spiritele încinse din ţara lui, care încă vântură ideea că românii (şi bulgarii) urmează să îi invadeze.

Prinţul Charles are un proiect simplu, dar inteligent şi eficient în comunităţile cu care lucrează. Finanţeaza mici proiecte care valorifică şi promovează produse locale, resurse locale, meşteşuguri locale, de la ciorapii de lână făcuţi la Viscri la gemuri din fructe de pădure şi multe altele. Comunităţile prin care trece s-au trezit la viaţă. Numai că el nu poate face asta pentru miile de comunităţi orfane româneşti.

De ce le spun orfane? Aşa am simţit ieri, 3 iunie, când am participat la invitaţia arhitectului Vede la o expoziţie-eveniment de arhitectură la Centrul Cultural Perlea. Prima după 1990, un eveniment prilejuit de împlinirea a 35 de ani de carieră, frumos, organizat impecabil, cu o prezenţă foate bună a comunităţii. Însă, într-o comunitate aşezată, că acelea din lumea printului, arhitectului Vede i s-ar fi organizat acest eveniment măcar şi pentru faptul că un om născut în Gorj a muncit la noi o viaţă şi şi-a pus amprentă pe aproape tot din ceea ce dă aspectul relativ modern al locului în care trăim şi mai ales pentru că a lansat public citeva idei, perspectivă care priveşte viaţa copiilor şi nepoţilor generaţiei noastre în acest orăşel verde de pe malul Ialomitei.

Pentru că suntem încă o comunitate orfană, arhitectul Vede, de care mă leagă o prietenie şi multe momente frumoase de viaţă şi carieră, şi-a organizat singur acest eveniment de bilanţ. E bine că s-a realizat şi aşa. Dar cred că e timpul să ne asumăm noi rolul printului pentru comunităţile noastre, să le trezim şi să ne trezim la viaţă.

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: