Maria Petre

Noi suntem oamenii pe care îi aşteptăm

Gazele de șist în UE

Azi, chiar la ora la care scriu, se dezbat în plenul Parlamentului European două rapoarte pe subiectul gazelor de șist și al exploatării lor. Pentru că la noi acasă nu dezbatem deloc subiectul dar mai ales pentru că adesea se vehiculează minciuna că vom crea locuri de muncă prin asta și prin exploatarea cu cianuri a aurului, voi face câteva extrase din acestea, doar câteva. Cu gândul la miile de oameni care au ieșit în stradă la Bârlad și la Universitate. Oricine poate citi rapoartele complete pe site-ul Parlamentului, raportorii fiind Boguslav Sonik din Polonia și Niki Tzavela din Grecia.

Pe scurt, ideile sunt:

  • nu există date suficiente cu privire la substanțele chimice utilizate în fracturarea hidraulică și la riscurile asupra mediului și a sănătății umane;
  • s-a interzis sau s-a instituit un moratoriu în privința exploatării gazelor de șist în: Franța, landul Renania de Nord – Westfalia din Germania, Bulgaria, cantoanele Fribourg și Vaud din Elveția, Carolina de Nord, New York, New Jersey, Vermont, Africa de Sud, Quebec în Canada, New South Wales în Australia;
  • durabilitatea zăcămintelor nu a fost dovedită încă;
  • comunitățile locale trebuiesc consultate și implicate, existînd chiar o linie bugetară alocată acestui lucru în bugetul UE pe 2012.

Sunt exact lucrurile pe care protestatarii de la noi și organizațiile de mediu implicate le-au adus în discuție. De data asta recunoscute european, dar nu de unii responsabili de la noi si mai ales de fanii exploatării. Bizar. Și îngrijorător.

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: