Maria Petre

Noi suntem oamenii pe care îi aşteptăm

La DNA ca la biserică

Nu exagerez cu nimic. În curând, așa va fi. O nouă religie. Unul câte unul, trecem pe la DNA. Dacă nu ne aliniem, evident. Nici nu contează dacă am comis sau nu vreo ilegalitate.

Da, acest ‘stat de drepti’ și nu de drept chiar e țăndări. Nu, nu din cauza referendumului sau a schimbării Robertei ci dintr-o cauză mult mai parșivă. E un stat dezechilibrat complet și intenționat în favoarea uneia dintre puteri, anume a justiției. Ani și ani de zile, înainte și după aderare am fost presați cu asta, cu reforma și independența acestei puteri (ambele discutabile). Așa am ajuns ca ei să aibă salarii și pensii de două – trei ori mai mari decât al celorlalte puteri din România, ca ei să se comporte ca mici Dumnezei pe care nu îi poți critica fără a fi acuzat de subminare. Și tot așa am ajuns și la controlul politic prin intermediul DNA-ului.

Prin 1996, asta era tema principală de dezbatere în SUA: cum să facă să îndrepte dezechilibrul care se crease între puterile statului, ca justiția să nu le mai domine și să le controleze unilateral pe celelalte două. Ei aveau 200 de ani de democrație și nu neglijau nici un derapaj. Noi am ajuns cam devreme la acest dezechilibru și el a devenit periculos și cultivat intens în ultimii 8 ani. Astfel încât să servească drept unealtă unor interese fără îndoială obscure.

Nu vreau să înțelegeți că nu e nevoie de o putere judecătorească eficientă și independentă, evident că nu asta vreau să spun. Însă o democrație funcțională are nevoie în primul rând de echilibru, care în România lipsește cu desăvârșire.

Uneori mă întreb dacă nu era cumva mai necesar și mai util un soi de mecanism de control și de verificare pe zona de utilizare a fondurilor europene decât pe justiție. Cui îi pasă azi că nivelul de trai din România și Bulgaria sunt cele mai mici din Uniune? În ultimii 22 de ani am închis școli și spitale cu duiumul dar am deschis mereu noi și noi judecătorii, curți de apel, tribunale, parchete și DNA-uri, rămânând constant și săracii și corupții Europei. Cred că Europa unită și solidară înseamnă pe fond, mai puțină  sărăcie, inclusiv pentru români. Acum, nu peste 50 de ani.

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: