Maria Petre

Noi suntem oamenii pe care îi aşteptăm

Gânduri de Constantin și Elena

Tradiția spune că în această zi păsările de pădure își învață puii să zboare și că păstorii hotărăsc cine le va fi baci.

În lumea noastră globalizată, în care nimeni nu mai știe ceva de asta, tocmai s-a terminat G8. Cu concluzia că ar fi mai degrabă utile măsuri de creștere economică pentru a compensa efectele austerității. Asta mă face să mă întreb cât de păguboasă, dar și de mincinoasă este această retorică a austerității. Cu sprijinul instituțiilor financiare mondiale, profund ideologizate și ele, a fost decretată chiar ca unică soluție la un moment dat. Mă întreb de asemenea, oare suntem în criză din cauza statului social sau din cauza încrederii promovate și de stânga și de dreapta în ultimele trei decenii în puterea piețelor libere de a aduce prosperitate și stabilitate? Nu cumva lăcomia și imoralitatea acestor piețe fără față ne-au adus unde suntem?

Tony Judt spunea că nu piața poate determina scopul unei societăți și că de lucrul acesta noi suntem responsabili. Străzile din Atena, din Madrid și din alte capitale ne arată că nu austeritatea atât de dragă piețelor era soluția. Dacă nu statul a creat criza, de ce distrugerea lui, a acelor garanții sociale menite să aducă protecție și un minim de echitate, ar fi soluția crizei?

Am citit undeva, a propos de ziua de azi și de tradiția cu păsările pădurii, că atunci când știi să zbori singur, poți să îi înveți și pe alții să zboare. Aș vrea să îi pot întreba pe cei ce conduc lumea de azi: “voi chiar știți să zburați?”

La mulți ani pentru toate Elenele și toți Constantinii pe care îi cunosc sau nu îi cunosc!

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: