Maria Petre

Noi suntem oamenii pe care îi aşteptăm

Visul francez

„Să dăruim o viață mai bună copiilor noștri. Sunt mândru că am reușit să readuc speranța”. Au fost două din elementele cheie ale mesajului lui François Hollande, noul președinte socialist al Franței. Profund adevărate, pentru că ceea ce-i lipsea societății franceze și ceea ce-i lipsește societății actuale este speranța. Criza și politicile de dreapta au ucis ușor-ușor orice orizont, orice urmă de speranță că se poate mai bine, că nu trebuie distrus tot ceea ce societatea umană a creat din necesitate și nu din moft. E interesant că în acest context și noi pornim din nou la drum după ce părea totul încremenit. E una din puținele dăți în care părem că ne mișcăm sincron cu lumea din jur. Sper că acest început să fie inspirat, să fie responsabil și conștient de nevoia uriașă de speranță a românilor. De vis românesc.

Reclame

Single Post Navigation

8 thoughts on “Visul francez

 1. Socialismul nu da speranta…doar durere. Trecutul este dovada.

  • Cred ca mai degraba certitudinile de genul asta aduc durere. Comunismul le-a folosit din plin, exact asa cum face neo-liberalismul actual.

   • Care tara socialista a facut viata omului mai buna, mai libera, in care omul sa traiasca viata asa cum considera el necesar?

   • Tarile scandinave, de exemplu. Eu vorbesc de un model social echitabil. Nu va ganditi la Coreea de Nord. Dogmele sunt periculoase, indiferent de ideologie. Deci si dogma neo-liberala e periculoasa, cum se vede din situatia actuala.

   • Tot imi dati cu neoliberalismul, cind, de fapt, asa ceva nu este aplicat niciunde in Europa, darminte in Romania.

    Cit despre socialismul din tarile scandinave pot spune ca nu este de dorit de toti oamenii. Da, poate oamenii din Cuba sau Coreea de Nord ar dori un socialism ca in Suedia, dar asta nu inseamna ca socialismul respectiv este de dorit.

    Exista destui oameni pe care ii cunosc care nu considera socialismul ceva de dorit. Sint oameni care vor sa traiasca liberi, sa-si traiasca viata asa cum doresc. In loc sa dorim libertate, umblam dupa socialism? Asta chiar nu o inteleg.

 2. Eu am cerut un exemplu de tara socialista in care omul este liber sa-si traiasca viata cum vrea fara ca sa-i fie incalcate drepturile. Se pare ca nu aveti…. De unde rezulta ca socialismul nu aduce speranta, doar control si pierdere de drepturi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: