Maria Petre

Noi suntem oamenii pe care îi aşteptăm

(De ce) iubim democrația?

Iubesc Democratia, foto Antena 3Alegeri comasate, separate, la termen, anticipate. Aproape nimeni nu mai pricepe nimic. Nici nu e de priceput. E doar grav. Extrem de grav. Actualii paznici ai democrației noastre o omoară cu blândețe, invocând binele cetății.

O să încerc niște explicații. Explicațiile unui om care a participat la toate alegerile de până acum: în 1992, 1996, 2000, 2004 și 2008.Toate s-au ținut la termen, separat localele de parlamentare. Toate pe baza unei legi clare privind alegerile locale și a unei legi la fel de clare privind administrația locală. Între timp aceste legi au fost făcute praf de niște politicieni și nepricepuți și rău intenționați.

Ce nu e în regulă cu comasarea alegerilor? Pentru că această discuție nu s-a încheiat, să nu fim naivi! S-ar cere fiecărui român adult într-o zi scurtă și întunecată de toamnă, să citească și să pună ștampila pe șase buletine de vot. La București, pe șapte. Și în plus, și mai grav, să aleagă primarii dintr-un singur tur, în sistem majoritar, adică cel care ia cele mai multe voturi câștigă.

Ce înseamnă asta? La Slobozia, de exemplu, Gabi Ionascu ar putea fi ales primar și cu 10% din voturi, dacă următorul clasat ar obține doar 9,5%. Dacă vin la vot doar 40% dintre alegători, 10% din asta reprezintă, simplu, 4%. Pe cine ar reprezenta un asemenea primar, ce legitimitate ar avea el? Poate într-un an, doi, vom repeta alegerile locale peste tot unde primarii de prim tur nu au nici un fel de reprezentativitate. Nu mai vorbim de restul, consilieri locali, județeni, deputați și senatori.

Am ajuns să cred că democrația românească era mai zdravănă la cap în 1992 decât e în 2012; sau politicienii erau mai decenți și mai cu frica lui Dumnezeu. Cred că acestei nebunii trebuie să ne opunem, să cerem să i se pună capăt, URGENT. Dacă iubim democrația. Pentru că ne va fi tare dor de ea.

Reclame

Single Post Navigation

2 thoughts on “(De ce) iubim democrația?

  1. Pingback: Tot despre alegeri « Maria Petre

  2. Pingback: Pe fundul gropii « Maria Petre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: