Maria Petre

Noi suntem oamenii pe care îi aşteptăm

Securitatea nu dispare, se transformă

Există o practică destul de răspândită în societatea noastră de fiecare dată când se formează o alternativă la status quo. Ea se folosește de multă vreme și era des utilizată și de vechea Securitate. Este vorba de discreditare, un tip de manipulare care face parte din categoria imposturii de care vorbeam ieri. Cum apare o alternativă, oricât de neimportantă, apar imediat și zvonurile care să o stârpească. Vă mai amintiți de „golanii” din Piața Universității în 1990, despre care auzeam tot timpul că dețin dolari falși și consumă droguri? Sau sugestia că  actualii protestatari din Piața Universității nu ar fi decât niște ultrasi bătăuși, puși pe distrugere?

Iată că s-a întâmplat din nou. Ieri am ascultat în Parlamentul European apelul unui tânăr minunat către clasa politică. El se numește Claudiu Crăciun și este unul dintre manifestanții din Piață, dar nu are aroganța de a se considera reprezentantul ei. Vă invit din suflet să îl ascultați (dați click aici). Exprimă cât se poate de calm și de frumos nevoia de schimbare pe care o simțim cu toții, nevoia de autenticitate de care vorbeam ieri (pe care o evocă si Cristian Șuțu aici).

Ei bine, discreditarea lui nu a întârziat să apară. Urât obicei, și fără îndoială, securist obicei! Persoana care a încărcat clipul pe youtube l-a catalogat imediat extremist stângist și urmaș al lui Ion Iliescu. O binecunoscută deputată europeană explica furioasă afilierea dubioasă a acestui tânăr, pe care îl considera nereprezentativ, imediat după audierea din Parlamentul European.

Ce vreau să spun e că nu despre Claudiu Crăciun este vorba aici. E vorba despre noi, care permitem aceste practici. Noi suntem spectatorii și victimele acestor manipulări. Noi îi credem când ne spun că orice alternativă e periculoasă. Și tot noi suferim când adevărata schimbare devine tot mai distantă.

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: