Maria Petre

Noi suntem oamenii pe care îi aşteptăm

Patru picioare bine, două picioare rău

(sau Despre fundamentalisme)

Lozinca animalelor emancipate din Ferma Animalelor a lui Orwell nu era negociabilă: „patru picioare BINE, două picioare RĂU”. Am auzit destul de des în ultimele zile o abordare fundamentalist – neoliberala, inspirată parcă din Orwell, pe care simt nevoia dacă nu s-o contrazicem, măcar s-o nuanțăm. Cum sună ea? Destul de simplist, periculos de simplist: angajatul de la stat e prin definiție un puturos hrăpăreț care mai și iese în stradă, pe când cel de la privat e și el, tot prin definiție, o furnicuța harnică și nici nu vine în Piața Universității. E simplist și periculos pentru că serviciul public e în forma lui ideală o vocație: aceea de a lucra cu respect pentru ceilalți. Nu ești un puturos pentru că lucrezi pentru comunitate, pentru că nu produci profit, pentru că valoarea muncii tale nu se poate măsura în bani, profit, creștere economică.

Alt fundamentalism e că pentru a avea un serviciu public de calitate e neapărată nevoie de privatizarea lui. Și că statul e prin definiție rău, iar privatul e prin definiție bun. Sigur că multe din serviciile noastre publice au nevoie de un suflu nou. Pentru asta însă nu fetișizarea privatizării e calea. De ce uităm că una din cauzele scăderii calitative esta politizarea excesivă din ultimii 10-15 ani? De ce nu se întreaba fundamentaliștii cam ce simte medicul de urgență care are deasupra lui un politruc mediocru? Ce direcție poate oferi el acelui serviciu? Cred că dacă vrem ca serviciile publice să ne servească cum trebuie, ar fi cazul, mai întâi să le recunoaștem rolul social. Și să nu ne mai lăsăm inhibați de vocea fundamentalistului care amestecă și judecă la grămadă bugetari, profesori, medici, polițiști, pensionari, funcționari.

Asta e exact ideea  din ferma lui Orwell: patru picioare bine, două piciore rău nu e OK ca regulă generală. Doar în unele cazuri e indubitabil că patru picioare sunt un lucru bun. În cazul lui Spartacus al meu. Nu-i așa?

Patru picioare BINE

Patru picioare bine, chiar foarte bine

Reclame

Single Post Navigation

One thought on “Patru picioare bine, două picioare rău

  1. Pingback: Anti-dogmă « Maria Petre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: