Maria Petre

Noi suntem oamenii pe care îi aşteptăm

Despre autoritatea morală și pigmeii politici

Un autor britanic important vorbește în ultima lui carte de epoca pigmeilor politici, categorie în care îi include pe politicienii născuți după al doilea război mondial, incapabili de a formula o viziune alternativă la criza de societate pe care o traversăm de ceva vreme. Autorul se numește Tony Judt, iar cartea, încă netradusă în română, Ill Fares the Land. Ideea lui de bază e că trebuie să schimbăm felul în care vorbim despre politică și că întrebarea principală pe care trebuie să ne-o punem este «care e scopul societății noastre», pentru ce trăim? De ce trăim în comunitate? Ce trebuie să ofere ea? Judt spune că măsurarea tuturor valorilor în bani este o convenție care nu poate fi aplicată aspirațiilor care țin de scopul unei societăți, iar piețele cu siguranță nu pot determina scopul acestei societăți. Părerea mea e că scopul societății noastre este o viață decentă pentru toți. Dreptul la un sistem de sănătate, la educație, la niște servicii publice care își fac în primul rând datoria este pentru mine implicit. Cine spune că trebuie să înghițim pe nemestecate pilula neoliberală pentru a evita comunismul, este genul de persoană care face ca totalitarismul să fie în continuare posibil. Trebuie să avem curajul aspirațiilor. Să dezbatem.

Așa s-a întîmplat aseară, la o televiziune. Subiectul: noua lege a sănătății și serviciile de urgență. Unul din actori? Raed Arafat. L-am cunoscut în 1996, la el acasă, la Târgu- Mureș. M-a fascinat. Înființase acolo un pui de SMURD. Un fost student străin la medicină  în România a construit admirabil un sistem întreg, un exemplu în regiune, cu răbdare, cu viziune, cu curățenie sufletească. De ce? Pentru că nu a uitat de OAMENI! Am mai vorbit cu el, personal, o singură data, cred că prin iarna 2006-2007, niște prieteni tineri m-au rugat să-i ajut să salveze un nou născut cu probleme de la Baia Mare. Raed Arafat mi-a răspuns la telefon și a transportat micuțul la București. Raed Arafat e autoritatea morală în materie de servicii medicale de urgență în România.

Despre pigmeii politici nu vorbim azi. Îi întreb doar atât: dacă privatizarea sănătății e cum susțin ei, panaceu universal, care sunt beneficiile mele ca cetățean din privatizarea distribuției de gaze și de electricitate? Niște facturi mai mari, mereu mai mari. Dar din privatizarea Petrom? Un preț la pompă mai mare ca în Germania? Nu știu de ce asociez incidentul de aseară cu imaginea bisericii Pantelimon în flăcări, parcă atacul la Arafat și incendiul la turlă acestei biserici nu s-au petrecut întîmplător în același timp.

Update: Un alt comentariu pe aceasta tema de la Vlad Mixich.

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: